mandag, juli 31, 2006

At skabe lyd for det ufødte øre

At menneskefosteret kan høre længe før fødslen har været kendt i årtier og denne viden anvendes til at afstresse mor og barn for eksempel med lytning til musik af Mozart i en særlig hvilestol med højttalere i højde med livmoderen. Og mange forældre synger og fortæller historier til den lille nor, endnu før det er kommet til verden. Det nyfødte barn kender allerede sine omgivelser gennem lyde, og kan således skelne mellem moders stemme og andre kivndestemmer; det er sådan noget, man kan påvise ved at lade forsøgsbabyen sutte på en særlig sut, der kan registere ændringer i pattemønstret!

Nu har jeg set en smart dims, der er beregnet til at man også kan indtale - og afspille - sin egen og resten af familiens stemmer på en lydmaskine, der kan sættes på maven - Bebe sounds prenatal er en lækker lille sag - måske gaven til den vordende moder, som går og drømmer om at lave sit eget podcast for mødregruppen i cyberspace?

søndag, juli 30, 2006

Hvor svært kan det være at få folk til at lytte til podcast?

Gør det selv for begyndere!

Øvelse gør mester, og det at lytte til podcast er et spørgsmål om øvelse, om træning. For ikke at tale om det selv at blive producent på sit eget podcast - for det kan også lade sig gøre med enkle midler, selv for den glade amatør, som har noget på hjerte.

Podcast er lyd, man kan lytte til netop når man lyst til at høre, når man lige ved hvordan man gør det. Desværre er der stadig nogen lidt indviklede procedurer, man skal igennem for at kunne abbonere på et bestemt podcast - . på engelsk taler vi om Real Simple Syndication eller RSS - og frit oversat står det for Ret Simpel Sammensætning. For at abbonere skal man kopiete en stump kodelinje fra et RSS feed til en Feed reader, en foderlæser! Når denne kodestump kopieres over i "læseren", kan man tilslutte sin mp3 afspiller, og opdatere den med nyt foder i en lind strøm.

Det kan blive meget enklere og er det i nogle tilfælde også. Vi skal se nærmere på nogen af de forenklede muligheder i den kommende tid.

Med på en lytter?

Det er blevet forholdsvis enkelt at hente interessante programmer hjem fra nettet, som enten er produceret professionelt eller af glade amatører, der fusker ved køkkenbordet med computerprogrammer, som kan bruges til at optage,redigere og holde styr på en række mere eller mindre regelmæssige udsendelser, populært kaldet podcast. Som podcast lytter er jeg ikke afhængig af et fast tidspunkt; jeg kan vælge at tænde og slukke når det passer mig, modsat traditionel analog radio. Podcast udsendelser produceres i det komprimerede fil-formal mp3 og fylder derfor ikke så meget på en digital disk, som analog lyd gør.

Selv lytter jeg faktisk helst til digital lyd, mens jeg alligevel sidder ved min skærm, det vil sige afspiller direkte fra min PC med hovedtelefon på. Det skyldes nok vanen, og desuden er jeg ikke så ofte på farten; hvis jeg befinder mig udendøre vil jeg hellere have mine ører fri til at lytte til mine omgivelser. Som lytter har jeg altså indtil fornylig været ret stationær og stedbunden; radio hører jeg især mens jeg pusler i mit køkken, mens jeg syr eller stryger vores tøj. Måske ikke sådan helt 100 % nærværende, enten engod koncert med jazz eller klassisk, eller især det der idag meget malende kaldes taleradio; interviews, debatter, orientering, fortællinger osv. jeg gider ikke lytte til dun popmusik musik som andre har blandet for mig og ledsager med en masse hurtig pølsesnak i pauserne.

Siden jeg for et halvt år siden fik en mobiltelefon som også er mp3 afspiller, har jeg forsøgt at kaste nogen podcasts ind på den, desværre kan jeg ikke uden videre bruge iTunes som er det mest anvendte program til at abbonere på forskellige podcasts. Der følger et program med moliben, som hedder noget med PC2phone, det er ren træk & slip men jeg skal altså først have hentet tingene ned fra nettet på min PC. Jeg vil egentlig hellere bare lytte til radio på min smarte multimedie-mobiltelefon, når jeg endelig løsriver mig fra skærmen og husets mange radioer.